IMPACTUL TIPOLOGIEI PERSONAJULUI FEMININ DIN  PROZA LITERARA POSTBELICA ASUPRA MODELELOR COMPORTAMENTALE REFLECTATE  IN PLAN SOCIAL

REZUMAT

OBIECTIVE

CARACTERUL INTERDISCIPLINAR

IMPACT ESTIMAT

ECHIPA

COLOCVII  2009,2010,2011

WORKSHOP    2009,2010, 2011

IMPACT REZULTATE

REZULTATE PROIECT

LINK-URI

                     UNIVERSITATEA DUNAREA DE JOS DIN GALATI   

Proiect de cercetare exploratorie IDEI nr.  947 – « IMPACTUL TIPOLOGIEI PERSONAJULUI FEMNININ DIN PROZA LITERARĂ POSTBELICĂ ASUPRA MODELELOR  COMPORTAMENTALE REFLECTATE ÎN PLAN SOCIAL”

 

IMPACTUL REZULTATELOR OBŢINUTE ÎN ANUL 2011

 Rezultate semnificative

Ultima etapă a proiectului a presupus continuarea cercetării pe axele teoretico-metodologice şi aplicative abordate în perioada 2009-2011, cu accent pe diseminarea rezultatelor ştiinţifice prin publicarea de articole în reviste recunoscute pe plan naţional şi internaţional (BDI / B+ şi ISI) şi participarea membrilor la numeroase conferinţe internaţionale din ţară şi din străinătate. Înscriindu-se pe coordonatele aceluiaşi demers interdisciplinar, articolele şi comunicările au valorificat bogatul material bibliografic achiziţionat pe parcursul stagiilor de cercetare care au înlesnit, în plus, crearea de noi contacte cu mediile academice din ţară finalizate prin acorduri de colaborare.

Realizarea schimburilor interuniversitare a fost favorizată, în egală măsură, de reunirea a numeroşi cercetători din ţară şi din străinătate la manifestările ştiinţifice organizate de membrii echipei de cercetare – un workshop şi un colocviu internaţional -, cel de-al doilea aflat la a treia ediţie. Conceput ca modalitate de diseminare a rezultatelor proiectului, colocviul internaţional vizând „Reprezentările literare ale feminităţii şi modelele comportamentale reflectate în plan social” a prelungit demersul iniţiat în 2009 printr-o manifestare ştiinţifică similară, pe tema „Reprezentări ale feminităţii în cultura europeană a secolului al XX-lea”, şi continuat în 2010 prin colocviul „Reprezentări ale feminităţii în spaţiul cultural francofon”. Obiectivul principal al colocviului a fost prezentarea, diseminarea şi promovarea rezultatelor cercetărilor ştiinţifice în domeniul studiilor asupra reprezentărilor feminităţii, dintr-o perspectivă interdisciplinară orientată în două direcţii: o abordare critică a modului în care literatura construieşte / deconstruieşte modelele feminine ale unei epoci şi o abordare socio-psiho-educaţională a modului în care modelele literare se interiorizează, sunt asumate şi determină comportamente în plan social. Atingerea acestuia, antrenând posibilitatea cunoaşterii  realizărilor şi a stadiului dezvoltării din domeniul studiilor feministe, îndeosebi graţie contribuţiilor specialiştilor din străinătate (Franţa, Italia, Canada, Maroc, Senegal, Côte d'Ivoire, Republica Moldova etc.) şi a schimburilor interuniversitare înlesnite de participarea acestora la lucrările colocviului, a devenit posibilă prin publicarea Actelor (în curs de editare), antrenând, în egală măsură, creşterea vizibilităţii internaţionale a studiilor universitarilor români participanţi la manifestare.

Având acelaşi obiectiv fundamental, workshop-ul cu tema Reprezentări ale feminităţii și relevanţa lor la nivelul modelelor comportamentale reflectate în plan social a continuat şi completat demersul iniţiat prin lucrările colocviului, bucurăndu-se de un real interes atât din partea membrilor echipei cât şi din partea altor colegi cercetători – cadre didactice şi doctoranzi ai Facultăţii de Litere gălăţene.

Rezultatele semnificative ale proiectului sunt reflectate în :

- 1 articol ISI, 13 articole BDI/B+, 7 articole publicate în reviste de prestigiu pe problematica  filologică şi psihopedagogică a proiectului

- 18 comunicări şi participări la manifestări ştiinţifice naţionale şi internaţionale

- 34  stagii de documentare şi cercetare în ţară

- 12  acorduri noi de colaborare cu Institute de cercetare şi Facultăţi de Litere

- Simpozion științific – workshop cu tema Reprezentări ale feminităţii și relevanţa lor la nivelul modelelor comportamentale reflectate în plan social, Facultatea de Litere, Universitatea Dunărea de Jos din Galați, 18 noiembrie 2011.

- diseminarea şi difuzarea  rezultatelor  cercetării prin publicaţii, manifestări ştiinţifice, site (afişarea pe site şi publicarea rezultatelor cercetării în nr. 4 (16)/2011 al revistei Communication interculturelle et littérature, B+, și în volumul workshop-ului – ambele aflate în curs de editare; publicarea raportului final la editura Europlus, acreditată de CNCSIS).

 

Noutatea / originalitatea rezultatelor şi impactul ştiinţific

                 Dimensiunea inovatoare şi originală a rezultatelor ştiinţifice obţinute în cursul acestei etape este conferită de aceeaşi abordare inter- şi transdisciplinară, orientată în direcţia unei plurilecturi a prozei literare postbelice, dublată de analiza din perspectivă socio-psiho-educaţională a tipologiei personajelor feminine raportate la contextul socio-cultural în care sunt publicate textele corpusului, îndeosebi la modelele comportamentale condiţionate politic şi ideologic.

                Impactul ştiinţific al rezultatelor, a căror diseminare a fost favorizată de participarea cu lucrări subordonate dublei componente a cercetării – literară şi socio-psiho-educaţională - la conferinţe organizate de universităţi de prestigiu din ţară şi din străinătate, precum şi de acceptarea spre publicare a articolelor în reviste recunoscute pe plan internaţional, este probat de interesul deosebit manifestat în mediile universitare pentru problematica proiectului. De acelaşi interes s-au bucurat nu doar lucrările membrilor echipei – susţinute şi / sau acceptate spre publicare, ci şi manifestările ştiinţifice organizate de aceştia – colocviul internaţional şi workshop-ul, dedicate reprezentărilor feminităţii şi modelelor comportamentale reperabile în câmpul socio-cultural. 

 

Autoevaluarea impactului academic

Impactul la nivel academic al proiectului s-a concretizat, în această etapă, în implicarea tinerilor cercetători – studenţii ca viitori formatori, masteranzii şi doctoranzii Facultăţilor de Litere din ţară – în organizarea şi desfăşurarea manifestărilor ştiinţifice şi a evenimentelor conexe (expoziţii şi lansări de carte, dezbateri televizate pe teme asociate).

Interesul comunităţii academice faţă de problematica proiectului este demonstrat şi de participarea la lucrările manifestărilor ştiinţifice a unor specialişti din străinătate, activi în diverse domenii (teorie, critică şi istorie literară, critică de artă etc.). Prezenţa cercetătorilor din ţară probează, în plus, creşterea gradului de sensibilizare a mediului academic românesc privind importanţa studiilor despre feminitate şi despre proiecţiile acesteia în spaţiul social, literar, artistic etc. În acest sens, se cuvine menţionată participarea, în calitate de invitaţi de onoare la lucrările colocviului, a trei membri ai Academiei Române: Eugen Simion (Directorul Institutului de Istorie şi Teorie literară « George Călinescu » al Academiei Române), Maya Simionescu (Directorul Institutului de Biologie şi Patologie Celulară „Nicolae Simionescu” al Academiei Române), şi Teodor Dima (Directorul Institutului de cercetări economice şi sociale ”Gh. Zane” al Academiei Române). Cele două manifestări au permis, în egală măsură, integrarea cercetărilor specialiştilor români din domeniile de interes ale proiectului în contextul studiilor feministe internaţionale, precum şi creşterea vizibilităţii contribuţiilor româneşti în literatura de specialitate internaţională.

Autoevaluarea impactului social şi cultural

Având ca miză o redefinire a rolurilor reale şi simbolice ale femeii la nivelul topicii socio-culturale postbelice – proiectate ficţional în proza epocii – proiectul a permis, prin comunicarea / publicarea lucrărilor de specialitate ale membrilor echipei şi prin organizarea unor dezbateri complexe pe teme similare (discursul feminist, scriitura feminină, reprezentările literar-artistice ale feminităţii, proiecţiile mitice / ideologice ale acesteia la nivelul imaginarului politic sau religios etc.) în cadrul celor două manifestări ştiinţifice, un exerciţiu de recuperare a identităţii feminine în spaţiul românesc, care să compenseze “fragmentarea” actuală a istoriei şi a memoriei feministe.

  DIRECTOR   DE PROIECT,

   Prof. univ. dr. SIMONA ANTOFI 

Data,

5.12.2011

 

 

Înapoi